Daging Masak HItam Manis Maklang from http://ulampegaga.fotopages.com/(sukatan pepandai sendiri...main agak2 jer-jgn risau pasti
menjadinyee)1/2 kati daging btg pinang – dipotong dan direbus bersama kicap
(air rebusan jgn dibuang)1/2 cwn - kicap manis (cap kipas udang)
3 sudu besar cili kering yg telah diblend (ikut suka pedas, kalo nak pedas
lagi..tambahlah)
BAHAN A – asingkan kepada 2 bhg. (untuk digaul bersama daging dan utk
tumisan)
3 sbJintan manis ]disangai lepas tu diblend halus
3 sb Jintan putih ]
3 Bwg putih }
4 Bwg merah }diblend
sedikit Halia }
Bunga lawang/kulit kayu manis/buah pelaga/asam keping
Minyak masak
Cara
1. Daging yang dipotong/dihiris nipis – direbus bersama kicap. (Air rebusan jgn byk sangat sbb daging keluarkan air rebusan)
2. Bila daging dah empuk, gaul sedikit dengan bhg. A, goreng kejap jer.
3. Asingkan daging ke dlm pinggan, masukkan pula lebihan bhn. A tadi utk ditumis.Masukkan cili kering (kalau suka pedas taruh lebih), kacau sebati.
4. Masukkan pula daging dan air rebusan tadi, gaul sampai rata.Taburkan asam keping,b.lwg,kkmanis dan buah pelaga.
5. Masukkan kicap jika nak nampak lebih hitam lagi (maklang selalunya tambah lagi kicap bior hitam pekat)
6. Biarkan mendidih sekejap dan kuah agak pekat, bulehlah diangkat
Bahan-bahan:
500gm daging lembu, dipotong dan direbus bersama 1/2 cawan kicap
Bahan2 digoreng tanpa minyak dan dikisar kering:
2 sudu besar jintan manis
2 sudu besar jintan putih
1 sudu besar biji ketumbar
1/2 sudu besar lada hitam
Bahan kisar basah:
3 Bwg putih
4 Bwg merah
1 inci halia
7 tangkai cili kering, direndam dulu
Rempah-rempah:
1 kuntum bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
3 kuntum buah pelaga
Sekeping asam gelugur
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak utk menumis
Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar basah. Masukkan rempah-rempah.
2. Masukkan daging yg telah direbus empuk. Kacau hingga mesra.
3. Masukkan bahan2 kisar kering dan asam gelugur. Tambah kicap jika perlu.
4. Masak sehingga kuah agak pekat. Siap dan boleh dihidang.
The funny thing is that there seems to be another dish from Trengganu that seems to be very similar.
GULAI DAGING TGANU from http://www.melayu.com/v2/sembang2/mesej.php?thread=1851
Bahan500gm daging lembu [potong nipis kecil dan basuh &
toskan]
2 s/b kerisik
2 cawan santan pekat
2 s/b gula merah/perang [brown sugar]
2 keping asam keping
minyak
garam
Bahan Mesin20 tangkai cili kering
1 s/b rempah kari daging
2 s/b rempah mentah gulai cap ROSE
1 s/b rempah masak gulai cap ROSE
7 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas
Bahan tumis
2 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
Cara.
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga
wangi.
2. Masukkan bahan mesin dan masakkan sampai wangi dan naik
minyak.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan sikit air dan kacau rata
lagi.
4. Bila nampak naik minyak masukkan santan, kerisek, garam dan gula merah.
5. Biarkan reneh sampai mendideh. kacau sekali sekala.
6. Bila mendideh masukkan asam keping dan biarkan sampai pekat.
7. Bila dah pekat, boleh hidangkan.
No comments:
Post a Comment